Dzieci będące jedynakami częściej mają nadwagę
18 września 2012, 06:49Ryzyko nadwagi czy otyłości jest u jedynaków o ponad 50% wyższe niż u dzieci (w wieku 2-10 lat) mających braci lub siostry. Naukowcy z Sahlgrenska Academy doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych 12720 mieszkańców 8 europejskich krajów, m.in. Szwecji
Niezdrowe zakupy z ekologiczną torbą
9 lipca 2015, 11:44Zabierając do sklepu torbę wielokrotnego użytku, ludzie kupują więcej ekologicznych, ale i śmieciowych produktów.
Fałszywe porady dietetycznych influencerów
10 maja 2019, 14:54Badania przeprowadzone na University of Glasgow wykazały, że 90% influencerów zajmujących się dietetyką i odchudzaniem udziela fałszywych porad. Naukowcy przyjrzeli się tym brytyjskim influencerom, którzy posiadają co najmniej 80 000 fanów w co najmniej jednym medium społecznościowym i zajmują się dietą odchudzającą.
Zdrowy jak średniowieczny chłop
18 grudnia 2007, 10:46Jeśli udało im się przeżyć epidemie, wg dr. Rogera Hendersona, średniowieczni ludzie prowadzili zdrowszy tryb życia niż żyjący dzisiaj ich potomkowie. Dieta obfitowała w produkty niskotłuszczowe i warzywa, a wszystko popijano lekkim piwem. Gdy spożytych kalorii uzbierało się nieco więcej, bez obaw spalano je podczas 12-godzinnego dnia pracy.
Beztlenowe wielokomórkowce
8 kwietnia 2010, 09:25Dotąd nauce znane były tylko jednokomórkowce - bakterie, wirusy i archeany - żyjące w środowisku beztlenowym. Duńsko-włoski zespół natrafił jednak ostatnio na trzy wielokomórkowe organizmy morskie, które nigdy nie żyły w środowisku tlenowym i nigdy nie metabolizowały tlenu.
Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku
26 czerwca 2013, 11:08Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).
Przyjazne dla środowiska, wytrzymałe opakowanie z białek mleka
22 sierpnia 2016, 10:44Plastikowe opakowania nie ulegają biodegradacji, nie chronią zbyt dobrze przed psuciem i niekiedy uwalniają do żywności szkodliwe związki, dlatego naukowcy opracowują skuteczniejsze i w dodatku jadalne opakowanie z białek mleka.
Dieta wątrobowa – z czym się to je
2 sierpnia 2022, 17:27Wątroba ma do odegrania kilka niezwykle ważnych ról. Pomaga w zwalczaniu infekcji i chorób, oczyszcza organizm z toksyn i leków, bierze udział w procesach trawiennych, przechowuje zapasy energii i uwalnia je, gdy potrzebujemy szybkiego do nich dostępu, np. podczas ćwiczeń. Mimo, że ma spore możliwości regeneracji, nie jest niezniszczalna. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFDL) dotyka już nawet 25% Polaków, jest coraz większym problemem na całym świecie i można o niej mówić jak o chorobie cywilizacyjnej.
Trzcinowy sprej
13 sierpnia 2008, 10:12Trzcina cukrowa to nie tylko świetny surowiec do produkcji cukru i alkoholu, np. kubańskiego rumu. Dzięki naukowcom z Australii już wkrótce będą powstawać wodoodporne papier i pudełka z kartonu z powłoką uzyskiwaną właśnie z tej rośliny.
Efekt nocebo niweluje działanie silnego opioidu
18 lutego 2011, 10:00Negatywne nastawienie do leczenia może znieść efekty działania silnego leku przeciwbólowego – ujawniło badanie obrazowe mózgu przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego (Science Translational Medicine).